Toivo Pilli blogi

teisipäev, detsember 02, 2014

Advendiaja mõttest



Käes on jõulude ootamise aeg, advendiaeg. Sõna „advent“ tuleb ladina keelest. „Adventus“ tähendab ladina keeles „tulemine“. Aga kui teame, et midagi tähtsat ja toredat on tulemas, siis ootame seda. Neli nädalat enne jõulupühi on eriline aeg: jõulude tulemine ja Kristus-lapse sündimise ootus. 


Miks vajame erilist ootamise aega? Selleks, et pikema aja jooksul mõelda millelegi olulisele. Et koondada tähelepanu asjadele, mis on tõesti tähtsad. Teadlased ütlevad, et netiajastul suudavad inimesed tähelepanu koondada ainult 5 minuti vältel. Umbes 25% inimestest unustab aeg-ajalt oma sõprade nimed. Ligi 7% on kogenud, et meelde ei tule omaenda sünnnipäev.

Tähelepanu koondamine pikema aja vältel on oskus, mida advendiaeg meelde tuletab. Elu kihutab väga kiiresti. Peame mõnikord kõrvale astuma, vaikseks jääma ja rahulikult vaatama, muidu tormab elu meist nii kiiresti mööda, et me ei pane tähelegi. Selleks ongi erilist ootuseaega tarvis.

Eesti vanarahvas võttis jõulude eel ette suurpuhastuse.  Eesti kirjamees, teoloog ja mõtleja, vastne rahvusmõtte preemia saaja Toomas Paul on öelnud, et advendiajal tuleb puhastada oma kodu ja oma südant. Kui ootame külalisi, siis tavaliselt teeme kodu korda. Teeme teisigi ettevalmistusi. Võib-olla paneme värsked lilled vaasi. Jõulude eel kaunistame kodu. Puhas tuba, millest on näha, et siin on natuke vaeva nähtud, on lugupidamisavaldus tulijale.

Asi ongi vist niisama lihtne. Alustada tasub omaenda toast! Teeme advendiajal oma toa korda. Tolm ja praht välja! Puhtus ja pidulikkus sisse! Aga ärgem unustagem korrastada ka oma hinge ja inimsuhteid. Vahest just nii valmistame end ette millelegi suuremale ja ilusamale: usu, lootuse ja armastuse lapse tulemisele. Jõululapsele.

Ootamine on mõnikord väsitav, isegi valus. Oled sa oodanud nii, et südamel hakkab kitsas? Laps ootab koju ema või isa. Nooruk ootab armastatut. Vana mees ootab poja telefonikõnet. Vanaema ootab lapselapsi külla. Aga keskealine… ei teagi, mida ootavad keskealised inimesed… Kindlasti ootavad midagi. Võib-olla puhkust.

Aga mida teha, et ootamine ei oleks nii pikk? Vastus on lihtne. Ära oota käed rüpes! Tee midagi head ja ilusat. Ootad kingitust – tee ise kellelegi kingitus. Ootad tähelepanu –  ütle ise kellelegi, et hoolid temast. Kallista oma ema. Tunnusta oma isa. Kirjuta e-kiri. Lausu tänulikke sõnu. Bradley Witford, tänapäeva USA näitleja, on öelnud: „Põimi oma ellu palju tegusid. Ära oota, et asjad lihtsalt juhtuvad. Tee midagi! Tööta oma tuleviku heaks. Ehita üles lootust. Tegutse armastuse nimel.“

Koonda tähelepanu sellele, mis on elus tõesti tähtis. Korrasta oma maja ja oma südant. Tee kellelegi head, muutes nõnda ootamise lühemaks. Valmista teed Kristus-lapsele. Sest suurem on see, mis tuleb, kui see, mis on käes. See ongi advendiaja mõte.