Toivo Pilli blogi

neljapäev, november 09, 2006

Mõeldes misjonist kaubamaja uksel

Astun Alexanderplatzil rongist maha. S-bahn, selle sõna olen Berliinis juba selgeks saanud. Ainult kiviviske kaugusel on hiljuti renoveeritud kaubanduskeskus Galerie. Sinnapoole sammud seangi. Enne marketingi-templisse sisenemist märkan mõneliikmelist muusikarühma, kes tuledes särava hoone ees möödujate tähelepanu köita püüavad. Taustaks kullakarraline kiri: Jeesus armastab sind! Ehkki kiri on saksa keeles -- mõistagi --, saan ma sellest aru. Niisiis -- mulle pakutakse head sõnumit, enne kui tutvun heade asjadega. Kui tunnikese pärast sama ukse kaudu kaubamajast lahkun (seekord ei ostnudki midagi), on misjonitrupp veel kohal, kuigi juba laetakse pille päevinäinud mikrobussi. Kõneleja räägib midagi veendunud, ehkki pisut kätteõpitud toonil. Aga miks pakivad teised juba samal ajal asju? Kas neile ei lähe korda, millist mõju jutlus avaldab? Kas nad ei arva, et kõnes võiks olla nende jaokski midagi kuulamisväärset. Saaks juba minema, töö on tehtud, tõesõnad tuulde lausutud või kaubamaja esisele asfaltplatsile külvatud... Möödujad heidavad kõnelejale vaevalt põgusa pilgu, seisma ja kuulama ei ole jäänud keegi. Millegipärst ma ei imesta seeüle. Ei jää kuulama minagi.

Kontrast rabab mind. Miks pakutakse maailma parimaid uudiseid -- aga seda evangeelium ju on, eks ole -- nii ükskõikseks jätval moel? Miks selle ümber olev mitteverbaalne sõnum teatab möödujale, et tegemist on millegi veidra, marginaalse, igava ja ebaolulisega? Sealsamas, vaid mõnekümne sammu kaugusel, pakutakse palju ajutisema väärtuega asju hoopis köitvamalt. Esiteks on kaubamaja soe. Kõik annab mõista, et mind ootab ees seiklus. Ma võin täna leida selle, mida hingepõhjas igatsen ja otsin. Teiseks on ta pidulik, jõulukuused ehivad korruseid juba novembris. Ja ilu on siin ka. Kolmandaks saan ma aru, et olen siin teretulnud. Mulle naeratatakse. Millegipärast on lihtsam pöörduda kaubamaja parfüümiosakonna töötaja poole küsimusega, kus asub lähim apteek. Ja tema (mis sest, et see ei kuulu ta tööülesannete hulka) otsib üles oma kolleegi, et olla kindel: jah, siit paarisaaja meetri kaugusel ümber nurga võib rohupoe tõesti leida. Miks ei tulnud mulle isegi pähe, et küsida seda oma usuvendadelt ukse taga? -- Missugune peaks olema evangeeliumikuulutus, mis puudutab südant ja muudab elu? Või kui mitte seda (sest olulised asja kasvavad mõnikord pikkamisi), siis vähemalt kannab veendumust, et tegemist on millegi olulisega. Vaehest peaksid evangelistid seda kaubamajja õppima minema? Vahest teeksid nad tähendusrikkamat evangelismi, kui asuksid kaubamajas tööle sõbraliku müüjana? Aga ei, nemad pakivad oma asjad kokku ja sõidavad minema... Ja nad ei saa vist kunagi teada, et tollel õhtul oli möödujate hulgas keegi, keda nad inspireerisid seda päevikusissekannet kirjutama. Vaat siis! Tänavaevangelismist oli ikkagi kasu... mõtlema ärgitajana.

5 Comments:

  • See mis Sa kirjutasid, Toivo, paneb mõtlema rohkem kui ühe asja üle. Üks küsimus, mille esitasid, et miks Sa usuvennalt apteegi asukohta küsima ei läinud, tekitas minus vastuse (sest minu valutavale peale just seal rohtu otsitigi): nad ju kogu aeg räägivad! Nad ei küsigi, mis on mu küsimus, ainult pakuvad vastuseid.

    Jeesus nii ei teinud, ta oli rahva hulgas ja märkas nende vajadusi. Ta küsis haigete käest: mis sa tahad, et ma sulle teeksin? Ta võttis inimeste haigust ja nälga sama tõsiselt kui nende hingehäda.

    Kuidas küll õppida kuulama rääkimise asemel? Äkki siis vastaks ka neid küsimusi, mis inimestel tegelikult on? Ja ei odavdaks head sõnumit seda eikellelegi õhku rääkides. Äkki on üldse proklamatiivse tänavaevangelismi aeg läbi?

    Einike

    By Blogger Einike, at pühapäev, november 12, 2006  

  • Aga kas Jeesus ei teinud ka proklamatiivset tänavaevangelismi - mäejutlus ntx?
    Aga toivo mõtted on ka minu peas liikunud. Mind pani mõtlema veel see, et kas GU üritus iseenesest ei ole ka üks proklamatiivse tänavaevangelismi vorme? Võib olla tuleb osata sõnumit väljendada. Ja miks seda teha? Kas lihtsalt sellepärast, et teised, et nii on alati olnud, et muidu inimesed ju ei koge Jumalat?

    By Blogger annimanni, at esmaspäev, november 13, 2006  

  • Anni küsimus, et kas GOING UP järsku kah pole kinni proklamatiivsuses, on mõtlemapanev ja tõsiseltvõetav. Seda tahaks kohe sügavuti arutada. Aga seda saab teha vist ainult laua ümber istudes ja omavahel vesteldes.

    By Blogger toivopilli, at kolmapäev, november 15, 2006  

  • :) vestlen hea meelega!

    By Blogger annimanni, at laupäev, november 18, 2006  

  • Tere Toivo ja Annimanni ja teised võiamlikud lugejad!

    Ma ikkagi ei usu proklamatiivsesse evangelismi, eriti ilma suhteta. pealegi oli mäejutlus üks üsna erandlikke näiteid Jeesuse elus. Enamasti ta rääkis inimestega, kaustades lugude ja küsimuste-vastuste vormi.
    Peale selle ta tegi palju rohkem kui rääkis, vähemalt niisugune mulje jääb mulle evangeeliumitest.

    Jeesuse "proklamatiivsus" polnud anonüümne. Tasub mõelda, miks nii palju inimesi teda sinna mäe pealegi järgis? Äkki oli see loomulik osa sellest suhtest, mis tal nende inimestega oli?

    Mu täiskasvanud tudengid tegid mõistekaarti õppimisviisidest. esimene asi, mis neile meelde tuli ja mida nad punasega muust eraldasid, oli pealesunnitud õppimine, näiteks kaks esindajat: kopli liinid ja misjonärid. Kusjuures kopli liinide õppimist peeti positiivsemaks sellest kui keegi Sind värvilise voldikuga tänaval taga ajab ja ütleb, et ainult Jeesus päästab. Ja kelle eest pääsemise ainus võimalus on auto alla hüpata.

    Mis me oleme hea sõnumiga teinud? Äkki peaks loobuma sõnast evangelism üldse ja hakkama rääkima hea sõnumi välja elamisest?

    Einike

    By Blogger Einike, at kolmapäev, november 22, 2006  

Postita kommentaar

<< Home